Forfatter og visesanger skal samarbeide

Visesangeren, tekstforfatteren og komponisten Per Carolus Wathne har vært på besøk i Torrevieja og Ciudad Quesada. Her planla han og forfatteren Oddvar Schjølberg et eget opplegg i forbindelse med en ny bok om krigsseilerne. Schjølberg sier til Mitt Spania:

– Med tanke på noen felles prosjekter vi skal ha sammen fant vi – bokstavelig talt – raskt tonen i hagen her i Quesada. Sola skinte, det var godt og varmt, himmelen var blå og hans tekster og gitartoner smøg seg innimellom fikentreet og daddelpalmene på patioen vår, til naboenes begeistring. For første gang fikk de en hyggelig opplevelse av en norsk visesanger ”live”. Men egentlig burde de jo ha skjønt norsk – slik at de også hadde fått med seg de reflekterte tekstene også.

NRK studio

Forfatteren Oddvar Schjølberg og visesangeren Per Carolus Wathne på venterommet hos NRK.

Per Carolus er sønn av en krigsseiler, og er en av dem som er med i det neste boksprosjektet om nettopp krigsseilerne. Ikke minst har han skrevet noen ettertenksomme tekster, knyttet til farens tid som sjømann og krigsseiler.

Ulike nyanser hentes fram. Her dreier det seg ikke bare om «livets lyse side», men også om en «Blå natt» med litt såre, melankolske refleksjoner.

Hans tekster er hverdagslige, og henter til overflaten den stemningen som så mange av krigsseilerbarna følte i oppveksten.

Nå planlegger vi å tilrettelegge også en musikalsk dimensjon i forbindelse med noen av arrangementene når den nye boka lanseres senere i år. Og det vil bli arrangementer både i Norge og Spania, sier Schjølberg.

Dette er Schjølbergs sjette bok i serien med krigsseilere. Mye av reseachen er unnagjort, og boka begynner nå å ta form i ”skrivehulen” i Quesada. Men fortsatt gjenstår en del intervjuer, så skal gjøres i Norge i løpet av noen hektiske våruker, før manuset sendes i trykken og det ferdige produktet utgis av Liv Forlag – Forlagshuset Vestfold.

Per Carolus bor nå i Tønsberg og er en flittig benyttet visesanger i mange sammenhenger. Siden 2003 har han sammen med Bente-Linn Bergene Huseby og Kjetil Bjørnstad arrangert MuLi.. en månedlig åpen scene for musikalske og litterære uttrykk i Fregatten på Hotell Maritim i Tønsberg.

NRK studio (2)

Per i studio hos NRK Vestfoldsendinga. Foto. Oddvar Schjølberg

  1. mai medvirket de to i Vestfoldsendingen fra NRK P1, og her ble også den spesialskrevne sangen om krigsseilerne framført for første gang. Den er en hyllest fra en krigsseilersønn til alle de norske sjøfolka som seilte under krigen.

Oddvar Schjølberg er hele mai måned travelt opptatt med foredrag rundt om, og samtidig foretas en rekke intervjuer med barn av krigsseilerne.

Per i Spania

Per i Spania Foto. Oddvar Schjølberg

Per Carolus`s musikalske bakgrunn

Visesanger Per Carolus sin musikalske oppvekst foregikk i 60-tallets yrende musikkliv. Datidens pop- og rockband satte en standard for en god låt, og hvordan den skal synges og spilles. En standard som nåtidens låtskrivere og band stadig lar seg inspirere av.

Så ble han «tatt» av den store folkrock- og visebølgen på slutten av 60-tallet/begynnelsen av 70-tallet. Han flyttet fra Stavanger til Oslo og ble en del av visemiljøet der. I tillegg til å søke etter «den gode melodi» hadde visesjangeren et stort fokus på tekster.

Med denne bakgrunnen hadde Per et solid grunnlag da han begynte å skrive sine egne sanger, først på engelsk og etter hvert på norsk. Som han uttrykker det nå: « Å synge på morsmålet og på dialekt er nødvendig for å få fram et autentisk uttrykk for det en vil formidle».

Og Per formidler tanker og refleksjoner, opplevelser og følelser. Noe han tror mange kan kjenne seg igjen i.

«Gjennom vinter» med 14 sanger ble utgitt i juni 1993. Inspirert av at sangen «Sommer på ny» ble godt mottatt, ble en ny «sommer-cd» gitt ut i 1996. «En dag på fjorden» ble en sommerslager i Vestfold. To andre sanger på den platen, «I ørsmå sekund» og «Du danser», blir fremdeles godt mottatt når Per fremfører dem i ulike sammenhenger; på visefestivaler, viseklubber og diverse arrangementer i offentlig og privat regi.

Reklame