Søt-potet er ikke i familie med den vanlige poteten selv om den har fått navnet potet.

Søtpotet

Av: Spania Aktuellt
Søtpoteten har en unik kombinasjon av farge, smak og ikke minst muligheter. Den kan brukes til mye av matlagingen vår. Den er ikke i familie med den vanlige potet, og kan derfor ikke sammenlignes med retter der vi bruker vanlig potet. Søtpoteten påståes å være en av de mest undervurderte grønnsaker som finnes da den er svært næringsrik og naturlig søt.
Søtpotet er uten tvil vår største kilde når gjelder innhold av betakaroten.

11745879_1490970240938906_1891613990495103139_n

Søtpotet – hva er det?
Søt-poteten er avlang i formen og kan bli mye større enn vanlige poteter. Den finnes både med hvitt og med guloransje kjøtt. Den mest vanlige er den guloransje. Skallet er fra lys brunt til rødt. På samme måte som den vanlige poteten kommer søtpoteten opprinnelig fra Sør-Amerika. I dag dyrkes søt-poteten i alle tropiske områder. Søt-potet er ikke i familie med den vanlige poteten selv om den har fått navnet potet. Den er som navnet sier også søtere enn vanlig potet og kan minne noe om en gulrot. Søt-potet inneholder ca. 5 % sukker mot ca. 0,5 % i vanlig potet. Da søt-poteten er søt vil den ikke erstatte en vanlig potet, men heller stekes og kombineres med andre grønnsaker. Søt-poteten kan stekes, kokes, wokkes, bakes og friteres. Den kan tilberedes som en vanlig potet, men med noe kortere koketid. Søt-poteten skal være fast og glatt i skallet. Husk at søt-poteten ikke bør oppbevares for kaldt. De er meget ømfintlige for kald lagring og trives best i 12 – 16 grader.

Næringsstoffer i søt-poteten
Ulike farger inneholder ulike helsebringende virkestoffer. Søtpoteten er guloransje og inneholder med det mye betakaroten. Betakaroten er et næringsstoff som er en rik kilde på antioksidant og som kan omdannes til vitamin A. Søt-poteten inneholder også vitamin C og kostfibre, i tillegg til andre næringsstoffer. Denne oransje søtpoteten er supersunn og veldig bra for deg. Betakaroten virker beskyttende på alle kroppens celler, blant annet mot skader på arvestoffet som igjen kan lede til kreft. Betakarotenet kan også gi huden din en lekker gyllenbrun farge, og det helt uten bivirkninger.

Søtpoteten har et blodtrykksregulerende hormon som kalles adiponektin som da regulerer blodsukkeret i tillegg til at den har en lavglykemisk indeks, som er med på å forhindre akutt søtbehov og holder deg mett lengre.
Søtpoteten har et høyt innhold av fiber som er en god måte å kontrollere sulten på. Et høyt fiberinnhold i maten gjør at det tar lengre tid å fordøye maten samt at du holder deg mett lengre.
Søtpotet er en fin kilde til karbohydrater og er en flott kilde til god og sunn energi!

11760214_1490970290938901_1309202790080413998_n

Hva kan søtpoteten brukes til?
Søtpoteten kan stekes med andre grønnsaker, den kan wokes, moses, kokes, stekes eller bakes.
Søtpoteten er supersunn og den har også en vakker farge! Prøv deg frem med ulike pureer med rotgrønnsaker. Den har gode egenskaper i bakverk og har en utmerket smak til mange gryter og ulike retter.
Søtpotet har samme koketid som vanlig potet. Den bør skrelles etter at den er kokt. Prøv den som bakt potet til grillmaten, med godt smør og krydder i. Kokt og most søtpotet egner seg godt i kaker og i brød. Søtpotet pai for eksempel er utrolig godt!

Reklame