Oppdatert melding fra statens vegvesen om framdrifta på E18 ved Larvik

We re going up up up!
Nå skal tårnene til Farrisbrua i været. Støpingen er i gang.
Onsdag denne uka kom den første leveransen med betong til de to tårnene som skal holde hovedspennet til Farrisbrua. Tårnene skal 70 meter opp i været, og hver støp utgjør ca. fem meter i høyden. I mellom hver støp skal ny armering bindes, og forskalingen tilpasses.

Brobyggingen ved farrisvannet. Foto: Statens Vegvesen

Brobyggingen ved farrisvannet. Foto: Statens Vegvesen

Tårnene smalner inn oppover, derfor blir forskalingen ulik for hver støp. Arealet i bunnen er ca. 31 kvadratmeter, mens det på toppen er ca. 15. I tillegg til at tårnene smalner inn oppover, blir de skråstilte både utover og vestover i bruretningen.

Med de tykke pilarene, 80 meter ned til fjell, og det gedigne fundamentet i fire meters tykkelse, blir dette en sammenhengende høy betongkonstruksjon på mellom 150 og 160 meter. Tårnene blir hole innvendig, med atkomst opp til kabelfester og tårntoppen. Arbeidet med de to tårnene vil vare frem til juli 2016.

Solid kabel

Fra hvert tårn skal det festes seks stålkabler på hver side, som skal holde det 120 meter lange bruspennet over utløpet til Farris. Kablene blir rundt 80 meter lange og varierer i tykkelse, med diameter opp til 15 cm. Denne midtre brudelen som kalles en stålkabelbru, skal bygges i stål, og arbeidene med elementer er allerede i gang ved en fabrikk i Tsjekkia. Vegvesenet har representanter der nede som kvalitetssikrer plate- og sveisearbeidene.

De første leveransene med moduler ventes hit på trailere nå i høst. Resten av Farrisbrua bygges som en viadukt i betong. De fleste brusøylene er ferdige og støping av selve brulegemet vil starte opp i desember. Farrisbrua skal etter planen stå ferdig høsten 2017.

Entreprenøren bytter navn
Som sikkert mange vet, ble de to divisjonene av Bilfinger som bygger Farrisbrua, solgt i våres. Den tyske delen er kjøpt opp av sveitsiske Implenia, og den polske er kjøpt opp av det østerikske Porr. Endringene får ingen konsekvens for kontraktsforholdet, men forretningsfelleskapet heter nå Joint Venture Farrisbrua ANS, forkortet JVF.

Reklame