Ny musegift tåler fukt

Et nytt musemiddel gjør det enklere å bekjempe mus på fuktige steder.

De siste årene har Miljødirektoratet faset ut tradisjonell musegift til privat bruk. Pellets og korn er forbudt, for å forhindre at giften kommer på avveie og forgifter andre dyr eller mennesker.

Denne vil vi helst ikke ha inn i huset (Foto: Bayer Garden).

Denne vil vi helst ikke ha inn i huset (Foto: Bayer Garden).

I stedet har det kommet åtestasjoner med gift i pastaform. Pastaen løser seg opp i munnen til musene, og på den måten hindrer man at de hamstrer giften.

– Problemet med pastaen har vært at den i fuktige miljøer er utsatt for mugg og kan løse seg opp over tid. Men nå er det kommet en ny pasta som tåler fukt og væte bedre og varer lenger, sier produktsjef Thibaut Karoubi i Bayer Garden, som leverer åtestasjoner og musepasta.

Den nye pastaen kan brukes på tørre steder, men egner seg også godt i fuktige miljøer innendørs, som lagerrom, kjellere, staller og fjøs. Pastaen er tilsatt et bitterstoff som gjør at husdyr og barn ikke vil spise den, sier Karoubi.

Sprer smitte

Tidligere har åtestasjonene vært engangsfeller, uten mulighet for påfyll av pasta.

– De nye fellene selges med refill og kan brukes flere ganger. Fellene er laget i solid plast så de ikke blir bitt i stykker av for eksempel hunder. Fellene kan kun åpnes med nøkkel, og det hindrer at barn kan tukle med dem, sier han.

Mus kan overføre smitte og regnes som en helserisiko. De kan gnage i stykker møbler og isolasjonsmaterialer. I verste fall kan mus forårsake kortslutning og brann, fordi de gnager på strømledninger.

– Her i Norge tillater vi i større grad enn i nabolandene våre at private kan bruke musemidler. Vi vet at mange har museproblemer i sommerhus, der musemidler kan være effektive. Men midlene må være under god kontroll, sier prosjektleder Christian Dons i Miljødirektoratet.

Rottegift derimot, er forbeholdt profesjonelle med rett kompetanse og kan ikke kjøpes av privatpersoner.

– Mus er ganske dumme, og derfor er de enkle å bli kvitt hvis du ikke har for mange av dem. Men rotter er smarte og vanskelig å bekjempe. Dessuten trengs større mengder gift for å få has på rotter. Det er også et problem at rottene kan dø i veggene og skape problemer for huseierne, sier Dons.

Tett igjen

For å unngå å få mus i hus, bør man tette alle glipper rundt dører og vinduer. Mus trenger ikke mer enn 6-7 millimeters åpning for å kunne presse seg inn.

– Mus kan formere seg svært raskt, så det lønner seg å ta tak i problemet så snart man oppdager mus. Husmus er dyktige klatrere, og derfor bør også åpninger høyt oppe på huset sikres. Grener fra trær skal ikke henge inn over tak, sier Thibaut Karoubi i Bayer Garden.

Fuglefrø eller hundefôr i garasjen eller i boden kan lokke til seg mus. Legg slikt i tette beholdere, råder Karoubi.

Har du bare en mus eller to du vil bli kvitt, er det også mulig å sette ut mekaniske musefeller.

Reklame