Designpris til finnmarksbedrift

Det nye pakningsdesignet til den lille finnmarksbedriften Molta AS ble lørdag hedret med en bronsepris i den internasjonale designkonkurransen Pentawards i London.

molta_as_kMVJpnPJpAK1XAPnE8tAsgR89N9-O5u0JUXqiPjMl4aA

Molta-gründer Siss Heidi Hansen lager eksklusive molter høstet i havgapet på Rolvsøy i Vest-Finnmark. Hun er godt fornøyd med bronseprisen til det nye pakningsdesignet. – Det er gull for oss, sier hun. (Foto: Rune Hansen)

– En bronseplass er gull for oss, sier en storfornøyd Molta-gründer og eier Siss Heidi Hansen. Hun har allerede høstet flere gode tilbakemeldinger på det nye designet. Særlig gleder hun seg over en økende etterspørsel etter de eksklusive molteproduktene hun høster og lager på Rolfsøy i Måsøy ytterst på Finnmarkskysten mellom Hammerfest og Nordkapp.

Solid anerkjennelse
– Det å få en bronseplass i en så stor internasjonal konkurranse som Pentawards er stort, og gir solid anerkjennelse både til bedriften og designeren bak den nye profilen, sier Siw Bang Larsen i Innovasjon Norge. Innovasjon Norge har vært rådgiver for Molta AS i prosessen. Selve pakningsdesignet er det Tank Design i Tromsø som har utviklet.

Pentawards er en årlig kåring der pakningsdesign fra hele verden konkurrerer om heder og ære. En internasjonalt sammensatt jury plukker ut vinnere i fem kategorier. Årets kåring er den niende i rekken. Under prisarrangementet i London lørdag sikret Molta-designet seg bronse i kategorien matdesign.

Fra naturen
Siss Heidi Hansen i Molta AS har siden 2003 satset på produksjon av matprodukter med utgangspunkt i det som er å høste fra den spesielle naturen og utmarka i havgapet på 71 grader nord. Det begynte som et eksperiment med bier og honning, senere er produktporteføljen utvidet med flere lokale smaksprodukter, ikke minst eksklusive kystmolter, – derav design og produktnavn.

Øker
– Det nye pakningsdesignet kommuniserer produktene på en flott måte. Vi har sammen med Tank Design brukt tid på å få det til. Bronse-hederen fra konkurransen i London bekrefter at resultatet er bra, sier en fornøyd Siss Heidi Hansen.

Årsproduksjonen ved den lille bedriften har i løpet av de siste fem årene økt fra rundt 1000 til i år rundt regnet 8000 glass. I år vil ett tonn eksklusive nøysomt plukkede molter fra Rolvsøy bli å finne i salg med den nye prisvinnende innpakningen. Tre av molteproduktene hun lager er dessuten godkjent for bruk av Spesialitet-merket for norsk mat med unik smak.

– Etter at molteproduktene våre fikk plass på Gardermoen og Hurtigruten har omsetningen økt betraktelig. Jeg har som mål å lage produkter med kvalitet og en tydelig opprinnelse. Det håper jeg at vi nå også får synliggjort gjennom det nye designet, forteller Siss Heidi Hanssen.

Gi signaler
I følge designrådgiver Siw Bang Larsen i Innovasjon Norge nytter det ikke bare å lage et spesielt produkt dersom du ikke får kommunisert det spesielle ved produktet til de som skal kjøpe det.

– Det er her design kan hjelpe. Det handler om å utvikle identitet og en innpakning som tydelig signaliserer kvalitetene ved produktet. Mange bedrifter har opplevd at produktene når gjennom til forbrukeren på en ny måte med design som gir de riktige signalene, sier hun.

Nye produkter
Hos Molta AS på Rolvsøy råder det framtidstro. Om kort tid flytter den lille bedriften inn i nyrestaurerte og større lokaler i Tufjord på Rolvsøy. Det gir rom for økt produksjon, og i tillegg til muligheter for å utvikle reiselivsopplevelser.
Siss Heidi Hansen har allerede flere nye produktideer: – Det er mye arbeid, men det gir også en egen glede og verdi å kunne høste fra naturen. Jeg er heldig som kan holde på med det jeg gjør, fastslår hun.