Det kan bli glatt på veiene i høstferien

Det er når temperaturen ligger rundt null grader at det er glattest på veiene.

Høstferien står for døren eller er i gang, og mange skal til fjells eller over fjellovergangene. Der er det allerede meldt snø.

Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre. Foto: iStock/Frende

Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre. Foto: iStock/Frende

– Mange tror at de ikke har lov å skifte til vinterdekk før 1. november, det er feil, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Du har lov å skifte over til vinterdekk, både med og uten pigger, dersom føret tilsier det, sier hun, og minner om at bremselengden øker når det er glatt.

Mange materielle skader
– Tilpass alltid kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, er rådet fra forsikringsselskapet.Frende har siste året sett en økning i antall materielle skader på kjøretøy på 4,5 prosent.

Forsikringsbransjens offisielle statistikk (TRAST) viser at det var skader for 470 millioner kroner, basert på 29.035 materielle skader i høstferiemåneden oktober i fjor.  Av disse var 6618 såkalte eneulykker, med bare en bil involvert, mens 1027 var møteulykker og 853 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Føre var
– Uansett føre skal du kjenne bilen din og signalene den gir, og dermed unngå å få problemer eller komme i en nødsituasjon. Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøften, sier Slettemoen.

Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 C.

– Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre, sier hun.

Dekk er ferskvare

– Husk at alderen tar knekken på dekk, ikke bare antall kjørte kilometer og ren slitasje, dekk er ferskvare, sier Heidi Slettemoen, og forteller at gummien i vinterdekk skal være myk for å ha et optimalt veigrep.

– Etterhvert som årene går blir gummien hardere. Selv om spor-dybden er godt innenfor det lovlige, så kan gummien ha blitt hard etter kun tre-fire år. Det gjør dekkets egenskaper dårligere, sier hun.

Skru godt fast
Når du skifter dekk må du alltid sikre at hjulboltene er skikkelig skrudd til.

– Og når du har kjørt noen kilometer etter dekkskift bør du dobbeltsjekke og gå over alle boltene igjen, sier hun, og forklarer at hjulbolter har en tendens til å løsne litt og litt, om de ikke er godt nok fastskrudd i første omgang.

Skifter du dekk på verksted har de aller fleste med et varsel på fakturaen om at kunden selv må etterskru boltene.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og gps, aviser eller barbering mens du kjører. Kjør til siden, det er tryggest å ta seg tid til det. Vi har sett mye rart, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Tipsliste

Se og bli sett

 • Sjekk at du har lys som virker – foran og bak og for både nærlys og fjernlys.
 • Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.
 • Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.
 • Lyktene må være rene og uten sprekker.
 • Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.
 • Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året, og da fortrinnsvis før vintersesongen. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.

Riktig skodd for alle forhold

 • Sjekk dekkene jevnlig i forhold til dekkmønster, slitasje og skader. Gode dekk er en av de viktigste sikkerhetsinvesteringene du gjør for bilen din.
 • Minimum mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm. Anbefalt minste dybde er 3 mm.
 • Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Anbefalt minste dybde er 4 mm.
 • Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 C. Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre.
 • Piggdekk kan benyttes fra og med 15. oktober til 1. mai i Norges tre nordligste fylker. For andre fylker gjelder fra og med 1. november til og med første søndag etter påske.
 • Bruk ikke piggfrie dekk som sommerdekk. Disse dekkene har gummiblandinger som er beregnet for vinterføre. Bremselengden er markant dårligere for vinterdekk enn sommerdekk på sommerføre.
 • Sjekk lufttrykket regelmessig. Riktig lufttrykk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og gir dessuten lengre levetid på dekkene.
 • Lufttrykket i dekkene skal sjekkes når de er kalde. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk.
 • Fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør feriebilen.
 • Det kan være lurt å kontrollere lufttrykket til reservehjulet. Da er du sikret at det vil være i brukbar stand hvis du skulle trenge det.

Mobil- og bilstereovett

 • Bruk av mobiltelefon når bilen er i bevegelse, er kun lovlig ved bruk av håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.
 • Det anbefales uansett ikke å snakke i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
 • Aldri skriv eller les SMS mens du kjører.
 • Kjør inntil siden og stopp hvis du skal bytte CD, DVD eller ønsker å lete opp en radiokanal. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til bilstereo.