Bilferie i Norge – husk mat og antibac ….

Fellesferien er i gang, og gitt koronasituasjonen vil svært mange ta bilferie i Norge. Da gjelder det å pakke feriebilen riktig, og samtidig ta hensyn til smitterisiko.  
Bilpakking. Foto: Tryg Forsikring
  – Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring. 

Dødelige prosjektiler Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet. – Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst settes i bevegelse hvis man bråbremser, så prøv å sikre drikkeflasker og andre gjenstander før du legger av gårde på motorveien, sier han. 

Ta koronahensyn Selv om det er lav smitterisiko mange steder akkurat nå, kan det endre seg. Det er uansett lurt å tenke gjennom noen smitteverntiltak før man legger ut på en lang biltur. – Årets ferie blir spesiell, det gjelder å kjøre trygt samt ta smittevernhensyn slik at en bidrar til samfunnsdugnaden mens man opplever sitt eget land på en ny måte. Jeg anbefaler å ha med mye tørrmat og drikke i bilen, slik at dere slipper å måtte stoppe flere ganger underveis for å handle. Ha også engangshansker med, for å unngå å berøre drivstoffpumper eller ladestasjoner. Og husk antibac og våtservietter, slik at du kan rengjøre hendene uten å måtte forlate bilen, sier Setnes.

 Slik pakker du for bilferien:De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.Pakk myke ting øverst.Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.Ikke pakk høyere enn baksetet.Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.
Bilpakking.foto: Tryg Forsikring
Reklame